Een bedrijfsstage is een zeer nuttige methode om kennis te maken met een (wetenschappelijke) carrière in het bedrijfsleven. Helpt het om eerst te promoveren of kun je gelijk aan de slag? In dit artikel vertellen alumni Auke van Heel en Reinoud Homan over hun carrièrekeuze. Beiden hebben samengewerkt bij het bedrijf Watter; Auke is er na zijn PhD begonnen en is inmiddels weer terug op de RuG als Post-Doc, Reinoud is er na zijn stage binnen Science, Business and Policy (SBP) komen te werken. Ondanks dat ze dezelfde masteropleiding hebben gedaan kenden ze verschillende functies. Wat waren hun motieven en hoe werkt een wetenschapper bij een bedrijf?
Eerst even kort over het bedrijf zelf: Watter heeft een machine ontwikkeld dat op locatie een duurzaam desinfectiemiddel produceert door middel van elektrolyse van water en zout. Dit desinfectiemiddel, Nontox genaamd, is uiterst effectief tegen micro-organismen, waaronder biofilm. Nontox is ongevaarlijk voor mens en milieu en dus een uitstekende vervanger voor gangbare chemicaliën.
Auke is gepromoveerd op de ontwikkeling van nieuwe antimicrobiële stoffen als oplossing voor het antibioticaresistentie-probleem. Vanuit het promoveren leer je gedegen onderzoek doen en om te gaan met data, maar duurt het vaak lang voor resultaten concrete oplossingen of ideeën worden. Het werk bij Watter gaf hem de kans om de opgebouwde kennis praktisch toe te passen. Zo draagt de inzet van het systeem in de landbouw bij aan de vermindering van het antibioticagebruik. Daarnaast is bijvoorbeeld onderzoek mogelijk naar de toepassingen van Nontox bij tandartsstoelen en andere medische apparatuur.
Reinoud koos ervoor om tijdens zijn master al bedrijfservaring op te doen via de SBP-track. Zijn afstudeerproject ging over drinkwater in de varkenshouderij en klantcontact is daarbij erg belangrijk. Vaak is emotie belangrijker dan ratio en dus is het belangrijk om ook buiten de academische bubbel te kunnen communiceren. Al heb je het beste idee, je moet ook mensen overtuigen van het belang ervan. Momenteel helpt hij boeren om hun dieren te voorzien van schoon drinkwater. Hierdoor draag je actief bij aan een betere gezondheid voor de dieren en meer werkplezier voor de boeren.
Lijkt het jou ook leuk om je te ontwikkelen in het bedrijfsleven, dan is Watter een fantastische plek om onderzoek/stage te doen, ongeacht je major of master en plek op het wetenschappelijk-commerciëel spectrum. Als scale-up biedt Watter veel kansen om je eigen ideeën te ontwikkelen en de wereld een stukje duurzamer te maken voor milieu, dier en mens.