Wat eten wij in de toekomst? Het is nu nog geen groot probleem, maar overbevolking zit eraan te komen, wat voor een groot deel zal bepalen wat er later op onze borden terecht zal komen.
Momenteel eten we vlees afkomstig van vee, groenten gehaald van de akkers en fruit geplukt uit de boomgaarden. Dit is nog allemaal prima mogelijk, echter kost vooral veehouderij veel energie en zorgt het voor wel 7,1 gigaton aan koolstofdioxide uitstoot. Daarnaast wordt jaarlijks 13 miljard bosgebied vervangen door weilanden of akkers. Verder wordt niet alleen het milieu er slechter van, maar is de manier waarop vee gehouden wordt ook slecht voor de gezondheid van dieren én mensen. Denk aan te kleine plekken in de stal voor de kippen en allerlei ziektes die in stallen kunnen optreden. Bovendien kan het gebruik van antibiotica leiden tot bacteriën die hiervoor resistent zijn en zich snel kunnen verspreiden. Niet echt informatie waar je vrolijk van wordt.
Vandaar dat we opzoek moeten naar alternatieven. Zo zijn onderzoekers al bezig met het kweken van cellen, zodat we toch vlees kunnen eten zonder vee te moeten houden. Denk aan een gekweekte hamburger! Voordelen hiervan zijn dat er geen antibiotica nodig zijn aangezien men in het lab in een steriele omgeving kan werken, op deze manier kunnen er ook geen gevaarlijke bacteriën verspreiden.
Het kweken van cellen gebeurt door stamcellen te nemen van dieren en deze te cultiveren in het lab. Zo kunnen bijvoorbeeld stamcellen omgezet worden naar spiervezels, waarna deze samengesteld kunnen worden tot een stukje vlees.
Op deze manier werd door een groep van Nederlandse onderzoekers de eerste burger gemaakt afkomstig uit het lab, welke in 2013 onthuld werd. Deze kostte echter wel zo’n 325.000 dollar om te maken. Gelukkig is de prijs sindsdien gedaald en zijn de productiekosten nog maar 11,36 dollar. Een bedrag waar onze portemonnees al veel vrolijker van worden. Naast de prijs speelt smaak natuurlijk ook een belangrijke rol. Ook hier wordt aan gewerkt: dit jaar is er een gehaktbal geproduceerd waar onze smaakpapillen ook tevreden over kunnen zijn. Deze gehaktbal heeft dan wel weer een prijskaartje van 18.000 dollar per pond. Gelukkig zijn de onderzoekers positief, zij denken dat de technologie zo verbeterd zal worden dat we dit stukje vlees al over een paar jaar in onze supermarkt kunnen vinden.
Loopt bij het lezen van deze informatie niet bepaald het water in je mond? Geen zorgen, onderzoekers vinden het eten van insecten ook een prima idee! Deze productie van insecten is zeer handig aangezien hier significant minder land en water voor nodig is, bovendien reproduceren ze zich veel sneller en hebben ze een kortere levensduur. Andere voordelen zijn dat er minder eten aan ze gegeven hoeft te worden, dat sommige soorten bomvol eiwitten kunnen zitten, ongeveer 80% van de insecten eetbaar is en een ander groot pluspunt: insecten kunnen zelfs meehelpen met het verminderen van de milieuverontreiniging. Een ideaal alternatief dus.
Naast deze manieren om eten te voorzien, zal er in de toekomst ook geprobeerd worden om mensen gezonder te laten eten. Er zijn allerlei technische snufjes die je hierbij kunnen helpen. Zo is er de ‘Hapifork’, een vork die je langzaam leert eten, aangezien snel eten tot slechte spijsvertering leidt en je minder controle over je gewicht geeft. Ook bij het maken van vlees in het lab kan geprobeerd worden hamburgers gezonder te produceren door te voorkomen dat er te veel verzadigde vetten in het vlees komen. Verder kan misschien wel het DNA van mensen gesequenced worden zodat een app ons kan laten weten wat voor voedsel we het beste kunnen eten en wat we beslist moeten vermijden. Al met al zal de technologie ons behoorlijk helpen om nieuwe manieren te vinden om onze magen ook in de toekomst te kunnen vullen.